flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відправлення правосуддя в умовах воєнного стану.

28 лютого 2022, 16:53

Вижницький районний суд Чернівецької області продовжує здійснювати правосуддя в межах повноважень, відповідно до своєї юрисдикції та в спосіб визначений Конституцією України і законами України в умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України №64/2022 від 24 лютого 2022 року «Про введення воєнного стану в Україні».

У період воєнного стану судді Вижницького районного суду можуть забезпечити безпеку учасникам судового розгляду кримінальних, цивільних, адміністративних та справ про адміністративні правопорушення. Всі справи які призначені до розгляду, будуть розглянуті у визначений Законом строк.

Ми в стані забезпечити розгляд невідкладних справ, пов’язаних із розслідуванням кримінальних правопорушень (тяжких та особливо тяжких злочинів), де відносно підозрюваних чи обвинувачених передбачена можливість застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Участь у таких судових засіданнях відбувається дистанційно з використанням відеоконференцзв’язку (як альтернатива система «EasyCon»). У разі можливості, такі судові засідання проводяться за участю обвинувачених (підозрюваних), в тому числі, які утримуються під вартою в умовах Державної установи «Чернівецький слідчий ізолятор».

Статтею 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» передбачено, що в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

Пунктом 29 частиною 2 статті 15 Закону України  «Про правовий режим воєнного стану» встановлено, що військові адміністрації населених пунктів на відповідній території здійснюють повноваження із: сприяння діяльності суду, органів прокуратури, юстиції, служби безпеки, органів Національної поліції, адвокатури і Державної кримінально-виконавчої служби України.

Згідно статті 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» встановлено, що правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України.

 

Бережіть себе та Україну. Слава Збройним Силам України, Слава Захисникам!!!

 

 З повагою Прес-служба суду.