flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Із зали Вижницького районного суду

12 червня 2019, 11:39

12 жовтня 2018 року неповнолітній Л. в с. Рижа Путильського району Чернівецької області, взявши у свого брата без дозволу пневматичну гвинтівку марки «HATSAN MOD. 125 MAGNUM», калібру 177/4,5 мм, яка згідно висновку балістичної експертизи №1476-К від 27.12.2018 року, не відноситься до категорії вогнепальної зброї, а є пневматичною пружинно-поршневою гвинтівкою «HATSAN MOD. 125 MAGNUM», калібру 177/4,5 мм, заводський номер 081000673, турецького виробництва, яка придатна до стрільби, прибув до домогосподарства К. за адресою с.Рижа Путильського району Чернівецької області.

В подальшому неповнолітній Л. спорядивши гвинтівку марки «HATSAN MOD. 125 MAGNUM» набоєм, спільно із неповнолітнім К. розташувалися на горищі підсобного приміщення домогосподарства та здійснювали спостереження за тхором, щоб його застрелити. Через деякий час неповнолітні зайшли до житлового будинку, а пізніше знову пішли до підсобного приміщення. Після чого неповнолітній Л. заліз на горище підсобного приміщення, де на той час знаходилась пневматична гвинтівка, наказавши при цьому неповнолітньому К. повернутись до будинку, оскільки мав намір сам продовжити спостереження.

Неповнолітній Л., переконавшись у тому, що неповнолітній К. повернувся до житлового будинку, побачив, що в напрямку драбини до якої прив'язана курка для приманки тхора. В цей час із-за кута підсобного приміщення на землі з'явилась тінь, зрозумів, що наближається тхір, якого попередньо домовились застрелити, привів пневматичну гвинтівку у бойовий стан. Діючи необережно і не передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, хоча повинен був і міг їх передбачити, неповнолітній Л. направив пневматичну гвинтівку марки «HATSAN MOD. 125 MAGNUM», калібру 177/4,5 мм, у бік появи тіні та натиснув на спусковий гачок. Внаслідок пострілу куля влучила в грудну клітину неповнолітньому К., заподіявши тілесні ушкодження у вигляді рани на передній поверхні грудної клітини з права з ушкодженням аорти, які згідно висновку СМЕ №686 від 13.11.2018 року відносяться до тяжких тілесних ушкоджень за ознакою «небезпеки для життя» та перебувають у прямому причинному зв’язку із настанням смерті неповнолітнього К.

Такими діями неповнолітній Л. вчинив суспільно небезпечне діяння передбачене ст.119 ч.1 КК України, вбивство, вчинене через необережність.

Оскільки малолітній Л. на момент вчинення суспільно-небезпечного діяння не досяг віку, з якого настає кримінальна відповідальність, до нього можливо застосувати примусові заходи виховного характеру.

Ухвалою суду задоволено клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру стосовно Л., який вчинив суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого ст.119 ч.1 КК України.

Застосовано примусовий захід виховного характеру у виді передачі його під нагляд батькам на строк до досягнення Л. повноліття.

Апеляція на ухвалу суду не подавалась, ухвала Вижницького районного суду набрала законної сили.

 

З повним текстом ухвали можна ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80996671

 

 

Прес-служба суду